tisdag 22 juli 2014

Halvtonat blåfilter

Jag har köpt mig ett halvtonat blåfilter till mitt vidvinkelobjektiv för att försöka få den där fina blåa färgen på himmelen. Men tyvärr är det ganska dyrt med filter till objektiv med stor omkrets (mitt har en omkrets på 77mm). Men eftersom jag länge suktat efter det tänkte jag att det absolut kan vara värt pengarna ändå. Så jag slog till!


Har testat det lite grann, och är över lag nöjd med det. Jag tycker himlen blir lagom blå av det fast  att jag först hade trott att det skulle ge ännu mera färg. Men hade filtret varit mer blått hade de inte sett naturligt ut, så det känns bra ändå. 

Är det riktigt grått och mulet ute tycker jag inte att det fungerar sådär jätte bra. Men är himlen lite halvblå blir den absolut mer blått.  Så när du ser ett kort med sån där fantastisk blå himmel och inte får till det själv kan det bero på att dom använt sig av ett halvtonat blåfilter eller jobbat med bilden i Photoshop. Bara ett tips om du undrar hur dom gör för att få till den blåa himmelen. Men blåfiltret är mest användbart på  landskapsfotografering så innan man köper ett kanske man ska fundera lite på vad man tar för bilder och om man kommer få användning för de.

Så här blev det när jag testade mitt filter. Nu är korten tagna som HDR kort och det gör ju sitt till färgen också. Ska testa ta med och utan filter någon dag så får se skillnaden. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar